打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] ★未來SD會係點..........? 取消三屬辯論★★★

其實本身而家打法都係睇武裝決定,例如F91 R後會偶爾同落單的石頭近身纏鬥,R前的Type E會偏後射擊,拜亞蘭custom經常會上前一刀斬兩件等,這些例子都可見一部機的打法和其屬性無直接關係,因此某程度上取消屬性係公平左。
回復

天意突自無正又係先天錯配???

咁剪打拳又痛D,拳又唔可以一套秒剪
咁樣唔算平衡咩???

同埋你講野好似無 ...
無名小卒=] 發表於 29-1-2013 09:38

天意有3武遠距攻,2武中距攻,十分典型包機武裝,難道有錯配嘛 ?
無正3種劍術攻擊,1種大多拳機擁有既回力標,十分典型拳機武裝,難道有錯配嘛 ?
突自有多種遠攻都仲可以講得通有錯配
事實上,你上文提供既例子確實有錯配到,如果屬性配對正確就唔會出現「射擊拳」等等奇奇怪怪既屬性名
按照#8文中一句
「比方說V2A/TE 這兩台機體是比較典型的射擊拳
基本上他們的定位會變了中後場射擊支援/火力壓制,反而與原來拳機的近身作戰有差別」
射擊.支援.火力壓制 呢種字眼由屬性設定下,拳機根本就唔應該出現
所以我係#18提出「屬性影響武裝」,「武裝亦影響屬性」
結論係V2A唔係呢兩種情況下,因此係先天屬性錯配

#1已經講過,屬性既原意係基本分配機體能力, 剪打包 包打拳 拳打剪
剪有能力打拳已經唔合理,你玩包剪揼冇可能剪嬴拳掛 ?
當剪有能力打拳既時候,包又有能力打拳既時候,拳打剪打包又唔可以一套秒既時候
有對拳機公平過 ? 咁仲叫平衡 ?

當然,被擊中有技術唔到家既成份,但唔可以無視性能導致被擊中既可能性
拳機點全速就已經係提升緊拳機性能,靈活度提升對於後方攻擊既包機,確實有擊中機會減低既機會

第2段既內容係取消屬性對包/剪既優勢,第3段既內容係取消屬性對拳既優勢
兩段都係講緊取消屬性會令其中一方更有優勢
現時三屬做緊就係做緊 剪打包 包打拳 拳打剪 係戰場上呢三種屬本身都有弱勢
咁樣係戰場上面,三種屬
先會各自有死亡既機會
回復

由漫瞄知道
將來既SD會取消由封測到開服既「三屬」核心定義,慢慢走入GVG模式
究竟,呢樣係好處定係壞處呢... ...
EC膠 發表於 28-1-2013 23:09

取消包剪揼屬性後, 我最關心六園、速度和刀的倒地下數等關係, 真係分分鐘好多包冇左屬性限制後會噴得快過好多拳及斬得勁過好多拳
結論: 以往的靠快速近身喪斬的淨拳機和少槍的邪惡拳機, 在沒有噴氣和刀數限制下, 可能會唔夠其化多武器機打啦
回復

回復 39# darkcha

http://www.b.bngi-channel.jp/gdexvs/ms.html  自己去那個官網睇吧全射擊比人迫埋身就恭喜你了~_~
回復

其實本身而家打法都係睇武裝決定,例如F91 R後會偶爾同落單的石頭近身纏鬥,R前的Type E會偏後射擊,拜亞蘭 ...
btbeb 發表於 29-1-2013 14:20

其實你係執著緊包剪揼佢地既職責姐
屬性永遠冇錯配 掙在泡菜想佢剋咩機
BR拜亞蘭剪機又點 泡菜想佢劈包機易D
F91又係想佢劈拳機易又唔會比包機咁易射死
屬性剋制係SD好核心既價值 戰略都有左右
如果SD要玩寫實不如開多個服或者SDGO2
寫實永遠唔夠GVG好 而且其實咁搞等同逼D玩家玩一隻新GAME
因為同玩家原本玩緊既系統唔同哂
刀數點算? 技能點算? 噴氣咁改唔通唔會累到好多機唔協調咩?
刀圍點算? 係數又點算? 突自既1650低攻到咁 BS正女既1500又怪到咁
希望係出都係出個新服或者新GAME唔係改而家既 況且又可以賺多D錢
或者更神奇既係每隻機都係SD出多次無屬性版 同有屬性既機片過!
回復

天意有3武遠距攻,2武中距攻,十分典型包機武裝,難道有錯配嘛 ?
無正3種劍術攻擊,1種大多拳機擁有既回力標, ...
EC膠 發表於 29-1-2013 14:24

原來係咁

咁AS玫瑰3武遠攻 2武中距離 所以都應該係包LU

無正3武超視 2武中距離 又係包LU

學你既講法,無正3樣近武,但同樣地兩件中武一件遠武,點解唔可以係剪?

你單單睇3件武裝就決定佢既屬性?

咁係唔係

沙煞比3武遠攻 2武中距離 都係包LU

NU高達 SRNU高達 2武中距離 3武遠距離 又係包LU

你衡量包機就單單係3武遠距2武中距就典型?

咁大把典型剪機夠2武中距3武遠距 FAZZ NTD 00Q SRNU NU 沙煞比

點解剪打贏拳就必定唔合理?
玩包剪揼同玩SD高達兩回事,唔好偷換概念
SD入面3種屬性只係可以話打人有加成或者人地打你扣少D
但係就無話咪必輸無疑

拳一套秒先叫正常?
咁包同剪打拳係唔係又係一槍秒?
姐係你認為因為包同剪可以係拳機埋身前射兩槍咁就叫唔公平?

當然,被擊中有技術唔到家既成份,但唔可以無視性能導致被擊中既可能性
拳機點全速就已經係提升緊拳機性能,靈活度提升對於後方攻擊既包機,確實有擊中機會減低既機會

咁量子化仲唔公平喇,不如你叫原廠剷左佢
基本上你唔洗避人地射落你度你都可以無視果下攻擊.
技術始終係重點
即使性能提高可能減低果小小命中率,唔代表你就必輸無疑

而當你講到呢個位我又想問番你樣野
你口口聲聲話無左屬性之後剪同包可以打拳但拳秒唔到剪同包
但係你家陣又拋出拳機難被對方射中一說
咁咪平衡左喇係咪呀?

仲有你唔好忽視樣野叫OC系統
家陣係場上我唔照克屬打都唔代表會輸
就算全場拳得你一部包,都唔代表你果隊贏硬

你唔需要將屬性放到咁大黎睇,技術合作意識先係最緊要
回復

其實你係執著緊包剪揼佢地既職責姐
屬性永遠冇錯配 掙在泡菜想佢剋咩機
BR拜亞蘭剪機又點 泡菜想佢劈包機 ...
freedom040542 發表於 29-1-2013 15:22

唔係好connect到你答嘅野同我講嘅野,所謂的揀剋屬黎打嘅"職責"只係建基於有屬性加乘的情況下的最有效率打法,個人而言,每部機的定位和用法是取決於它的武裝技能特點,和其所屬屬性無關。
回復

小弟基於屬性走先為原則,先得出以上個人結論
屬性影響武裝,武裝亦影響屬性
原因基於
1.武裝分配受屬性影 ...
EC膠 發表於 29-1-2013 00:04

除左哩2點 仲有其他因素:

1. 遊戲平衡
有d機 照返"武裝"黎分配屬性 就會逆天
你想像下有k ball嘖氣量既布1有幾逆天 或者有爆必全彈大技既gp02a變左拳機有幾惡怖(仲要有紅嘖)

2. 機體前置後續發展
就以v2為例 根據原著v2ab無論如何都一定會係剪機 淨返既v2a v2b 考慮到"拳+包=剪"既核心概念 哩2部一定係一部包一部拳
原著設定 v2a只會係拳 但又考慮到還原度重現性 v2a的確係有咁多射擊武裝 導致v2a哩部射多過斬既拳機出現
又 為免重複性過高而轉屬性 (智天 sr智天)

3. 原著劇情既協調
例如原著g高達係高達肉搏戰 所以大部分機都會歸為拳機

4. 官方對某類武裝既堅持
例: 補血一定係剪 狙擊鏡一定係包 鞭一定係拳 (雖則哩個堅持就黎堅持唔住 好多都跨屬性化左 如衝撞武裝 格鬥連擊)

暫時諗到係咁多
回復

老實說,沒有了屬性分別
選機難了好多
如果真的沒有三屬,而我又適應不到
應該會退出SD,因為好似要重新玩過隻GAME
無哂熟識的感覺
回復

話說非公開測試都昧開始  連改革5大point 都昧出齊
好難決定支持定反對

相信昧改到得到大部分韓服玩家滿意丶接受之前都唔會更新到來港服

所以本人係食花生立場
回復